Wat is eigenlijk goede honing?

Mijn gedachte … Misschien moet u eerst weten wat (waarschijnlijk) een slechte honing is….

zoete_leugens_honing_bedrog
Honing fabrikanten vallen gigantisch door de mand. Voor de duurste honing durven ze zelfs €40,00 per kilo te vragen! Klik op de foto voor de test resultaten…

 

Goede honing  is nimmer verwarmt of bevroren en ook niet gefilterd dmv van micro-filtratie.  Ook moeten de bijen niet behandeld worden met allerlei bijen-medicamenten of nog erger antibiotica. Antibiotica wordt veel gebruikt in o.a. de VS, china etc maar komt ook voor in de rest van de wereld. In W-Europa niet of veel minder.

Alle bijen moeten behandeld worden tegen de Varroa-parasiet en dat kan met verschillende middelen.  Hier in zijn twee groepen te onderscheiden te weten water-oplosbare en niet-water-oplosbare. Een goede imker zal zijn bijen behandelen als hij geen honing meer oogst dus na het oogsten van de laatste honing van dat jaar, om te voorkomen dat de middelen in de honing terecht komen. Echter de niet-wateroplosbare middelen, gaan onmiddelijk in de bijenwas en bijenraat zitten en kunnen daardoor terug gevonden worden in smaak en in laboratorium analyses. Voorbeelden deze niet zo goede middelen zijn; Bayer Apiguard, Thymol en andere. Deze zou je als imker eigenlijk liever niet gebruiken… Want ze blijven achter in de bijenwas en dus ook in de honing.

Wateroplosbare middelen zijn: Melkzuur, Mierenzuur en Oxaalzuur. Dit zijn allemaal middelen die bij juist gebruik niet achterblijven in de bijenkast en na de behandeling geheel verdwijnen uit de kast en ook uit de bijenwas en raat.

Soms vragen mensen of spreken ze van “koud geslingerd” maar dat is een onzin-term en een verbastering uit de plantaardige oliebranche. Honing kan immers nooit warm geslingerd worden, want dan zou de wasraat smelten. Ook de term “rauw” is niet echt van toepassing maar wordt wel gebruikt.

DIB Glazen_kl
Onze honing in de bekende Duitse DIB pot.

Vloeibaar of vaste honing?

Honing zal altijd kristaliseren, tenzij die verwarmd is. Vloeibare honing is daarom altijd verdacht. Want honing kan eenvoudig weg niet vloeibaar blijven. Er is één uitzondering en dat is Acacia honing, maar helaas komt deze honing zelden voor omdat hier (in West Europa) niet voldoende “acacia” bossen zijn (officieel Robenia Pseudo Acacia genoemd)

De vloeibare honing uit de supermarkt is altijd verhit. Hierdoor zijn alle gezonde enzymen gedood. Doodzonde! Dus honing uit een knijpflesje is altijd sterk verhit en heeft alle goede eigenschappen verloren. Geïmporteerde honing is ook meestal sterk verhit want die is meestal vervoerd in grote vaten en per zeecontainer. Bovendien duurt het best wel lang voor je een container gevuld hebt met honing en die zal dus kristalliseren. Daarnaast is het in sommige landen onder meer in de VS verplicht om de honing te steriliseren…150 X 100 BEE NICE-2

Een goede kwaliteits honing komt bijna niet uit verre landen of van groothandelaren, maar alleen van een goede imker. Hoe herken je een goede imker? Hij verkoopt een verzorgd product, met etiket en dus niet in een jampot of appelmoes pot. Honing is een waardevol product en een goede imker zal het ook als zodanig in de markt zetten. Ook zal een goede imker graag zijn bijen aan u laten zien en u alles vertellen over de honing en waar deze vandaan komt. De beste imkers van Europa zijn echter helaas niet de Nederlandse Imkers…. maar de Duitse imkers. Zij hebben een echte serieuze honing opleiding gehad. (indien ze mogen afvullen onder het DIB-keurmerk zoals de honing pot hierboven)

Voor honing uit de EU is veel regelgeving die gevaarlijke of malafide praktijken uitsluit. Ook mag niets zomaar honing heten. Het is namelijk een beschermde waren term net als Roomboter, Achterham, Kaas etc. Dit soort zaken staan beschreven in het Koninklijke honing besluit. Onderdeel van de warenwet. Helaas kunnen de Nederlandse imkers nog veel verbeteren in de opleiding van nieuwe imkers.

Malafide honing is o.a. honing waarvan de bijen 150 X 100 WOLKJES-3suikerwater krijgen aangeboden dat vervolgens geoogst wordt als zijnde honing, of de producent vermengd honing met suiker of siroop. Dat is helaas iets dat in veel landen gebruikelijk is! O.a. Turkije en Midden-Oosten staan hierom bekend en hebben de mensen totaal geen vertrouwen in honing… Ook wordt er bij Nederlandse pottenvullers en exporteurs gesjoemeld met de “soort omschrijving”. Consumentenbond heeft hier veel artikelen over! Zeker Manuka honing is ALTIJD verdacht, want er wordt 200x meer Manuka honing verkocht als dat er ooit gewonnen kan worden.

Veel soort omschrijvingen zijn slechts sluwe illegale marketing verzinselen. Ook in de eco-supermarkt en natuurwinkels! De beste honing komt van de imker die u kent! En niet van de levensmiddelen detailhandel en pottenvullers. De Stads-Imkerij kan echt niet iedereen voorzien van honing. Dat is ook helemaal niet ons doel.

Woont u elders of zoekt u een imker kijk eens op Beeolocal of Apiarymap Maar dan nog, moet u verder onderzoeken, als u echte kwaliteits-honing zou willen kopen. Vraag naar varroa bestrijdingsmethode, vraag naar drachtlocatie en ga daar eens kijken. Bekijk ook zijn bijen. Lindehoning klinkt mooi maar met 3 lindebomen is de kans groter dat u gewoon bloemenhoning koopt.

Een goede honing moet een bepaalde rijpheid hebben. Pas dan ligt het vochtpercentage laag genoeg. Oogst men te vroeg, dan gaat de honing fermenteren/vergisten en is ie bedorven om zo te consumeren.

In de warenwet zijn vochtpercentages vastgelegd en die variëren van 17% tot 21% afhankelijk van de honingsoort. Ligt het vochtpercentage te hoog dan mag de honing alleen verkocht worden als bakkershoning. Een goede imker zal dus iedere kast of zelfs ieder raampje bekijken of de honing rijp genoeg is. In het buitenland is dat niet altijd het geval. China en en een aantal grote honing exporteurs staan er om bekend dat ze met regelmaat onrijpe honing of frauduleuze op de markt zetten en dat staat ook gewoon in de Nederlandse supermarkt of natuur-winkel. U kunt dat bijv. merken doordat de deksel “plopt” als u de honing opent. Dat komt omdat er een vergistingsproces gestart is, maar het kan ook komen omdat de honing warm in de pot is gegaan.150 X 100 WOLKJES-2

Een goede honing wordt ook niet gemengd met andere honing, maar komt uit één of meerdere bijenvolken van dezelfde drachtlocatie. Gemengde honing verraadt zichzelf vaak doordat deze splitst in twee of meer delen. Doordat de honing in de pot verschillende soortelijke dichtheid hebben.

Ook moet u zich beseffen dat geen imker duizenden potten kan leveren, echter de supermarkten hebben overal de zelfde potten staan. Daarnaast is de kleinschalige Nederlandse of Europese imker een liefhebber van zijn bijen en gaat hij daar met zorg mee om. Imker-bedrijven met soms honderden of duizenden kasten, kunt u gewoon vergelijken met de bio-industrie. Kijkt u de film “more than honey” maar eens, dan ziet u de bio-industriele tak van de honingbij… Gewoon weg afschuwelijk zoals dat gaat!

12Links:

 

140 PIXELS HEADER

1 thought on “Wat is eigenlijk goede honing?

Geef een antwoord