Vloeibaar of Crèmig?

Honing kan vloeibaar of crèmig zijn maar wat is het verschil en het voordeel?

De voorjaarshoningen van de Stads Imkerij. Deze gaan half juni tot eind juni in de potten. In 2016 hadden we 7 soorten! (2e v.rechts is vloeibaar de rest is cremig of wordt het snel, dit is dus nog hele verse honing.)

In Nederland denkt men meestal aan vloeibare honing als men aan honing denkt, maar honing die vloeibaar is, is heel vers of verwarmd… Want honing kristalliseert altijd. De ene soort heel snel en de andere soort duurt het wat langer. Maar na een half jaar zal de meeste honing gekristalliseerd zijn. Daar is niets mis mee, maar als het vanzelf op de natuurlijke wijze kristalliseert kunnen de honingkristallen erg groot en grof worden. En dan is het erg moeilijk om een boterham mee te smeren en soms krijg je het niet eens meer uit de pot. Sommige denken zelfs dat het suiker is die in de honing zou zijn bijgemengd, maar dat is (meestal) natuurlijk niet het geval.

Wat de ‘Duitse’ vak-imker anders doet is dat hij of zij in de vers geslingerde honing “ent” met een mooi fijn gekristalliseerde honing. Door het “enten” toevoegen van een beetje mooie crèmig honing wordt dit proces versneld en alleen die fijne honingkristallen gekopieerd en komen er geen grove en harde kristallen. (net als de sneeuwvlokken in een sneeuwbui.)

Het gevolg is dat de honing fijn crèmig wordt en altijd zo blijft. Overigens wil dat niet per definitie zeggen dat de fijn crèmig honing zo uit de pot altijd zacht en smeuïg is!

Help, mijn crème honing is keihard!

Soms wordt crèmige honing hard, maar daar kan de honingliefhebber snel wat aan doen. Hoe? Steek een beetje honing uit de pot met uw mes en draai uw mes om en druk het terug in de pot. Ik noem het “terug-smeren”. Nu zal de klont honing uit elkaar gaan vallen en smeuïg worden. Voor het beste resultaat doe u dit een aantal maal en u heeft makkelijk smeerbare heerlijke honing, die niet van uw beschuitje af loopt maar er prachtig op blijft zitten! Ook loopt ie niet in uw lunchbox, maar blijft mooi op de boterham zitten, zelfs met roomboter. Crème honing vind het wel prettig om af en toe eens los geroerd te worden. Hij blijft dan heel mooi smeerbaar. U hoeft dat niet te doen met uw honing voorraad in uw kelder, maar alleen de pot die u op dat moment gebruikt.

Het crèmig roeren van de honing is wel wat werk voor de imker. Dagelijks moet de imker de honing een aantal minuten rustig roeren en na verloop van tijd zal de vloeibare honing steeds dikker worden. Zodra hij helemaal mooi is en het versnelde kristallisatie proces goed op weg is, wordt de honing z.s.m. in de potten getapt. Crèmige honing blijft feitelijk zoals ie is, en dat gedurende een hele lange periode, na het breken (terug smeren) van de honing is ie makkelijk smeerbaar en loopt niet van het mes of lepeltje.

Honingliefhebbers die eenmaal gewend zijn aan terug smeren en crèmig honing willen nooit meer terug naar het geknoei met vloeibare honing. 😉

Tip: Koopt u ‘verse’ crème honing of vloeibare honing. Houdt de pot nooit scheef! Want dan komt er honing aan de deksel binnenkant en dat kan een plakkerig honing glas geven…  Heeft u een plakkerig honingglas, dan kunt u met een vochtige doek de honing aan de buitenzijde van het glas heel makkelijk afvegen. Tip 2. Verse crème honing ook niet te warm bewaren maar z.s.m. koeler wegzetten op een warme zomerdag. Want dat gaat het kristallisatie proces tegen. Honing moet u niet in de koelkast zetten, maar gewoon in uw keukenkastje of kelder.

Honing gebruiken bij het koken. Lekker!

Een crèmige honing kunt u ook prima in de keuken gebruiken voor bakken, braden en grillen of marineren. Maakt u bijvoorbeeld een salade dressing of iets anders. U kunt dan de honing vloeibaar maken door de honing op te lossen in een klein beetje van de vloeistoffen die u in de salade dressing verwerkt bijv. een beetje azijn, ketjap, olijfolie. Of bij bakken in gewoon wat zachte roomboter… Dan zult u nooit last hebben van een klont en één of meer keren “terug smeren” helpt altijd erg.

Een volle pot crèmige honing weer vloeibaar maken? Dat kan!

Natuurlijk kunt ook de hele pot crème honing in een keer vloeibaar maken door de pot te verwarmen. Bijv. “Au bain-marie” Ga als volgt te werk:

Zet de pot in een pannetje warm water en laat het een uurtje op 35 tot 40 graden vloeibaar worden, zo blijven de voedingsstoffen en enzymen bewaard.

Maar het kan ook sneller, maar dan kunnen deze stoffen wel verdwijnen… Sommige mensen vinden de magnetron ideaal (prima, maar zeker niet de beste methode!) Maar gaat u er mee bakken, braden of grillen. Dan gaan de goede bestanddelen toch al verdwijnen en maakt het eigenlijk niet uit. Maar u kunt ook de honingpot bij de verwarmingsradiator zetten… Maar u kunt de honing ook op een zonnige dag een paar uur in uw auto zetten. Er zijn dus vele mogelijkheden om honing weer vloeibaar te krijgen, maar meestal is dat helemaal niet nodig.

De Stads Imkerij maakt bijna alle honing cremig. Wilt u juist graag vloeibare honing, dan moet u dat tijdig aangeven of reserveren. Indien het oogst- en slinger proces het toe laat…. Zullen we graag aan uw verzoek voldoen, maar helaas lukt dat niet altijd. Dat komt omdat er nogal wat handelingen zijn voordat de honing in de pot kan gaan. Het vullen van de potten is een heel ander proces dat moet gebeuren in een geheel plakvrije omgeving en helaas is daar op de slinger dag niet altijd tijd en ruimte voor… En zijn we gewoon echt te druk. Het slingeren en schonen van honing moet namelijk eerst helemaal afgemaakt worden, voordat honing glazen gevuld kunnen worden met vloeibare honing. De twee processen gelijktijdig doen is erg moeilijk en soms helemaal onmogelijk. Vaak zijn onze tap-emmers elders in het proces in gebruik. Dat proces kan helaas niet zomaar onderbroken worden. Door een heel efficiënt en schoon proces bereiken wij de hoge kwaliteit die we nastreven… En op sommige dagen winnen wij meerdere soorten honing en neem van mij aan dat dat echt niet makkelijk is.

Een honing slingerdag is een hoop gedoe met drie mensen, een honingslinger, veel verschillende honingemmers, tap-emmers, meerdere soorten zeven en heel veel honingkamers en nog veel meer honingramen,  ontzegelbakken. Vandaar dat we daar liever geen dozen met glaswerk, deksels al of niet met inleg, weegschaal en etiketten tussendoor willen strooien, soms hebben we niet eens tijd om te eten… Maar het is altijd heel erg gezellig.   😉